New Paris Court building

PMC mission

Under a public-private partnership, EPPJP (the public body managing the Paris court building) has retained the ARELIA consortium, headed by Bouygues Bâtiment Ile-de-France, with Renzo Piano as architects, to construct a new court building at the centre of Paris' Batignolles quarter.

France
Paris
Duration: 8 years
Client: Etablissement Public du Palais de Justice de Paris (EPPJP)
Contractor: Arélia
Funding: Partenariat Public-Privé
Developer: Bouygues PPP et délégations
Architect: RPBW
Construction duration: 39 months

Project overview

With a surface area of 135,000 m², the new building will be 160 metres high and will have to be able to accommodate 9,000 people every day. It will include 3,200 m² of public reception area, a 5,500 m² lobby/waiting area (28 metres high), 9,400 m² for 90 hearing rooms and 1 hectare of urban forest.

The project has ambitious environmental aims, especially for a tall building, and is covered by Paris' climate plan.

Our missions

EGIS is acting as consultant to EPPJP for this operation, in the studies and works phases and during the first two years of operation. The full length of the mission will be 8 years.

PMC services for studies, works, achieving compliance with HQE (high environmental quality) standards and operation and maintenance.

© Renzo Piano Building Workshop